Pandemiyle oluşan çalışan şekillerine, anksiyete ve öncelikler de eklenince ‘aşk mı, para mı?’ kavramından çıkan çalışanlar artık ‘kariyer mi, para mı?’ diye sormaya başladı. Daha iyi bir şirkette, daha prestijli bir iş sunan şirketler kesenin ağzını açmadıkları müddetçe önceliği hem para hem de özel hayat olan çalışanları kaybetmenin eşiğinde.
İyi şirketler daha çok maaş vermek yerine prestij sunarken, kimler bunu tercih ediyor?
İş hayatında prestij ve kariyer için daha çok çalışmak “out”, özel hayata vakit ayırmak “in”.
Ekonomist BetseyStevenson, kariyer konusunda, ilk etapta iyi bir şirkette daha az maaşla çalışmanın uzun vadede daha çok kazandırması düşüncesinin mantıklı olduğunu belirtirken, artık çalışanların sabrının kalmadığı görülüyor.
Ekonomist Donna Ginther, din adamlığının saygınlığının azalmasıyla çalışan bulmakta da sorun yaşandığını anlatıyor.
Yönetim danışmanlığı ve kariyer koçluğu yapan Davis Nguyen, daha düşük bir maaşla daha iyi büyük bir şirkette çalışmak isteyenlerin 3 yılda yaklaşık yüzde 30 azaldığını belirtiyor.
1 yaşına kadar çocuğuyla 52 gün görüşebildiğini fark eden prestijli bir şirkette ortak olma aşamasındaki Avani Desai, evden çalışma seçeneği olan bir iş için ayrılmayı tercih ediyor.
Maaş ve esneklik artık kariyer planlamalarında öncelik haline geliyor. Maliyet düşürürken, çalışanın zamanından, emeğinden, yeteneği ve bilgisinden plansız şekilde sonuna kadar faydalanmayı önceleyen şirketleri daha kötü şartlar beklediği de ufukta görülüyor.