Birbirinden farklı kullanım alanları ile tercih edilen mandalina kabukları; tencerede, fırında, şampuanda, kahvede, kekte muhteşem etkiler bırakıyor. C vitamini deposu olan mandalinanın kabuğu da ayrı şifa saçıyor. Peki, mandalina kabuklarını şampuanınıza eklerseniz ne olur? Mandalina kabuğunun cilde faydaları nelerdir? Mandalina kabuğu yenir mi?
MANDALİNA KABUĞU NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Şampuana ekleyin!
Mandalina kabuğunu rende veya herhangi bir öğütücü yardımı ile toz haline getirdikten sonra mevcut şampuanınızın içine karıştırın. Şampuanı hemen yıkamayın 10 dakika kadar beklettikten sonra durulayın. Bu işlem saç derisinde biriken yağları ve kirleri temizlemeye yardımcı olacaktır. Mandalina kabuğu, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, saç derisinin sağlığını olumlu destekler ve kepeklenmeye yol açabilecek hücresel hasarı azaltır.
Çayını demleyin!
Mandalina kabuğunu kaynatarak çayını yapabilirsiniz. Mandalina çayı soğuk algınlığını iyileştirmekte oldukça iyi. Çayını yapmak için mandalina kabuğunu kaynamış suya doğrayın. 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra afiyetle tüketin.
Reçelini yapın!
Mandalina kabuğu reçeli yapmak oldukça basit. Bu reçel mandalina kabuğunun bolca mineral ve vitamin içermesinden dolayı kan şekerini yükseltmek yerine dengelemenize yardımcı olacak. Reçeli yaparken mandalina kabuklarını haşlamalısınız. Ardından ocağa alıp şekerini ve suyunu eklemelisiniz. Reçel kıvamını aldıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.
Yemeklerinizi tatlandırın!
Mandalina kabuklarını toz haline getirip yemeklerinizin mevcut lezzetini arttırabilirsiniz. Mandalina kabuklarını kuruttuktan sonra mutfak robotunda un kıvamına getirin. Toz haline gelen mandalina kabuklarını yemek, tatlı ve salatalarınızın içerisine hoş bir aroma katmak için ekleyebilirsiniz.
Eviniz mis gibi koksun!
Mandalinanın kabuklarını bir miktar su ile kaynatıp evinizdeki kötü kokulardan arınabilirsiniz. Evinizin tertemiz kokması için mandalina kabukları oldukça kurtarıcı bir seçenek. Özellikle kızartma veya ağır bir yemek yaptığınızda evi kötü kokular basabilir. Bu gibi durumlarda mandalina kabuğunu oda kokusu olarak kullanabilirsiniz.
Nefesinizi açın!
Burun tıkanıklığını önlemek için alternatif bir çözüm yolu olan mandalina kabuklarını bunun için hazırlamak çok kolay. Öncelikle mandalina kabuklarını bir kavanoz içerisine atın. Ardından içerisine sıcak su ekleyin. Hemen içinden çıkan buharı içinize çekin. Bu sayede burun tıkanıklığı probleminden kurtulabilirsiniz.
MANDALİNA KABUĞU FAYDALARI
Bağışıklığı Güçlendirir: Mandalina kabuğu, C vitamini ve flavonoidler açısından zengindir, bu da bağışıklık sistemini destekler.
DNA ve RNA Desteği: Mandalina kabuğu B vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Bu vitamin, vücutta DNA ve RNA sentezi için gereklidir, bu da yeni hücrelerin oluşumunu teşvik eder.
Kansere Karşı Koruma: İçerdiği folat, DNA değişikliklerini önler ve bazı kanser türlerinin gelişimini engelleyebilir. Akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi kanserlerin riskini azaltır.
Tokluk Hissi Sağlar: Mandalina kabuğundaki çözünür lif olan pektin, tokluk hissini uzatır. Obezite sorunu olan kişilerde iştah kontrolüne yardımcı olur ve kalori alımını azaltabilir.
Kalp Krizi Riskini Azaltır: Mandalina kabuğundaki potasyum yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, böylece kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca içerdiği flavonoidler kolesterol seviyelerini düşürebilir.
Kemik Gelişimini Destekler: Potasyum, kemik sağlığı için gereklidir. Mandalina kabuğundaki potasyum ve A vitamini, sağlıklı kemik gelişimine ve kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.
Yaraların İyileşmesini Hızlandırır: Mandalina kabuğundaki C vitamini, kolajen sentezi için önemlidir. Bu, yaraların daha hızlı iyileşmesini teşvik edebilir.
Demir Emilimini Artırır: C vitamini, vücuda alınan demirin emilimini artırabilir. Bu, demir eksikliği sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Göz Sağlığı İçin Önemli: Mandalina kabuğundaki A vitamini, göz sağlığı için önemlidir. Gece körlüğü, makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz sorunlarını geciktirebilir.